Arkitektur

Ett samspel

Bekvämt, funktionellt, ekonomiskt, rättvist, miljövänligt är exempel på användbara egenskaper som i vissa fall samspelar med lätt och materialeffektiv styrka och spännande skönhet, i andra fall med tung och massiv konstruktion och fridfull skönhet. Det visar sig i arkitektens undersökning. I dialog med beställare och konsulter framställs sedan bygghandlingar som gör det möjligt att förverkliga attraktiva byggnader.

Vetenskap och konst

Funktionalister osynliggjorde konsten, postmodernister bortförklarade vetenskapen. Men arkitektur är både vetenskap och konst, ett gränsöverskridande fält som motiverar nyfikenhet och expertis på en mångfacetterad verklighet som existerar oavsett tro och påståenden.

Smakuppfattningar

Medan varje upplevelse är individuell bildar dom uppfattningar varav många är gemensamma. Klassiska och traditionella byggnader återspeglar många gemensamma uppfattningar, med individuella variationer. Moderna byggnader återspeglar fler individuella uppfattningar, med variationer efter gemensamhetens protester. Statistiskt hittar man god smak strax efter mitten på en skala från maximal redundans till maximal information.

Om arkitekten

Jag lärde mig arkitektur genom att arbeta med skickliga arkitekter i olika stilar, och senare skaffade jag formell examen. Jag ritar nutida byggnader med klassiska drag, gärna med futuristiska inslag i relation till användning och hållbarhet. Som person är jag erfaret pragmatisk, tekniskt driven, kreativ, och har en allmänbildning som kan vara till hjälp i komplexa projekt.

 

Jerry Kopare